آخرین گافها، تازهها و اتفاقات غیرمنتظره سیما در سال ۸۵
ساخت حجم بالایی از برنامههای زنده و تولیدی، شبکههای تلویزیونی را در سال ۸۵ با «گاف»ها و
«اتفاقات غیرمنتظره» مواجه ساخت. از طرفی اعتقاد بر تشبیه رسانهی ملی به دانشگاه، شبکههای تلویزیونی را با تجارب جدیدی آشنا کرد که از آن به عنوان «تازه»ها یاد شد.
سرویس تلویزیون خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) با مروری بر هر آن چه در سال ۸۵ تحت عنوان گزارش «گافها، تازهها و اتفاقات غیرمنتظره سیما» بر روی تلکس خود فرستاد، گزارشی را تهیه کرده است.
بر این اساس، در سال جاری بیش از ۱۸۰ عنوان «گاف، تازهها و اتفاقات غیرهمنتظره» در شبکههای تلویزیونی ثبت شد که بیشترین سهم را گافها به خود اختصاص دادند. همچنین مهر ماه سال ۸۵ که با ماه مبارک رمضان تقارن داشت، بیشترین گاف و اتفاقات غیره منتظره برنامههای سیما را شامل میشود.
آخرین ماه سال:
ـ همزمان با نزدیک شدن به ایام نوروز بخشهای خبری سیما، قسمتی را به تولیدات نوروزی و گفتوگو با عوامل این سریالها اختصاص دادند.
ـ برنامه «سفر بخیر» که دو جایزه اتومبیل تعیین کرده است مجری این برنامه را به سوار شدن بر این ماشینهای جایزهای ترغیب میکند و این در حالی است که خطاب به مخاطبان متذکر میشود که این اتومبیلها برای خودم نیست.
ـ شبکههای تلویزیونی برای تبلیغ فیلمهای نوروزی ۸۶، رقابت را کنار گذاشته و هر شبکه به تبلیغ فیلمهای شبکههای دیگر نیز اقدام میکند و انتخاب صدای ناصر طهماسب برای نریشن این تبلیغات اقدام تازهی شبکهای اول سیماست.
ـ همزمان با فوت رسول ملاقلیپور، برنامه «مثل ماه» در قالب ویژه برنامه و با حال و هوایی غمگینانه پایان یافت و به ناگاه تیتراژ این برنامه با حضور شهریاری و رشیدپور با فضایی کاملا متفاوت و شاد همراه شد.
ـ یکی از بانکها در حالی شب ۲۱ اسفند ماه چندین بار تبلیغ فروش اوراق بهادار خود را به روی آنتن فرستاد که مهلت فروش این اوراق به پایان رسیده بود.
ـ عادل فردوسیپور در بازی میان تیمهای رئال مادرید و بایرن مونیخ از «فن بومل» به عنوان نخستین بازیکن اخطار گرفتهی بازی یاد کرد این در حالی است که پیش از این یکی از بازیکنان رئال مادرید کارت زرد گرفته بود.
ـ پخش فیلم سینمایی «کیت و لئوپولد» از شبکه سه سیما، با سانسور غیرحرفهی و زیاد مواجه بود، به نحوی که بیننده به سختی میتوانست داستان این فیلم متوجه شود.
ـ به رغم اعلام قبلی مبنی بر پخش مسابقه فوتبال میان تیمهای امید ایران و عربستان این بازی نه تنها به صورت زنده که اصلا روی آنتن نرفت و برنامهی زنده سفر بخیر شبکه سه که با موضوع رعایت قوانین رانندگی تولید میشود، در فواصل ساعات پخش به اعلام نتایج این بازی پرداخت.
مرور گزارشهای گذشته؛
** اردیبهشت
ـ مجری میان برنامههای شبکه دو سیما حساب تاریخ را از دست داد و ۲۶اردیبهشت ماه را روز فردوسی اعلام کرد. اما از اتاق فرمان خبر رسید که ۲۵اردیبهشت ماه است!
ـ شبکه خبر اردیبهشت ۸۵ به هنگام ارائه خبری در خصوص گوشت قرمز از تصویر مرغ استفاده کرد!
ـ ویراستاری غیرکارشناسانهی برخی ترجمههای فیلم و کارتونهای خارجی باعث شد، یکی از کارتونهای شبکهی دو، دختر و پسری که در ابتدا دوست معرفی شده بودند و هر کدام به خانوادهای مجزا تعلق داشتند ، در ادامه خواهر و برادر شوند!
ـ در یکی از بحثهای کارشناسی برنامه « سینما و ماوراء» در شبکه چهار سیما ، کارشناسان هر کدام فیلم مورد بحث (راز گل سرخ ) را متعلق به یک ژانر دانسته و در نهایت به این نتیجه رسیدند که این فیلم به هر ژانری تعلق میگیرد الامعناگرا!
** خرداد ماه
ـ گوینده خبر شبکه دو سیما در حین خواندن خبر همراه با مشاغل «فرهنگیان »، «دانشگاهیان» حرفهی جدید «کشاورزیان» را نیز به کار برد.
ـ در روز پرستار یکی از بازیگران سریال «شبهای برره» به برنامهی کودک شبکهی تهران دعوت شد و عروسک این برنامه بارها اصطلاحاتی چون «ای پامادور» ،«ای آلبالو» و «ای شفتالو» را برای وی به کار برد.
ـ گویندهی اخبار شبانگاهی شبکهی سه سیما، ۱۸ خرداد ماه بر روی تصویر الهام، سخنگوی دولت،خبر بعدی با موضوع بردن دانش آموزان به اردوهایی در روستاهای کشور را نیز خواند. همچنین در اخبار ۶۰ ثانیه بر روی خبر گفتگوی معاون وزیر نفت ، تصویر وزیر نفت نمایش داده شد.
ـ پخش پیامهای بازرگانی، فرصت شنیدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران را از میلیونها بیننده نخستین بازی کشورمان ایران ـ مکزیک در جام جهانی آلمان ۲۰۰۶ گرفت. این در حالی است که در بازی بعدی (ایران ـ پرتقال) علاوه بر پخش تصاویر مربوط به خواندن سرود کشورمان، حتی شاهد تصاویرحضور بازیکنان در رختکن نیز بودیم.
** تیرماه
ـ شبکه تهران که برای مدتی سریال خارجی «زیرآفتاب سوزان» با بازی آلن دلون را به روی آنتن برد، همانند اولتیمو (سریال قبلی این شبکه) قسمتهای این سریال پلیسی را بدون نظم پخش کرد. در چنین شرایطی به ناگاه شخصیتی که در قسمتهای قبل مرده بود در قسمت بعد زنده میشد!
ـ در تبلیغ یکی از شرکتهای بهداشتی و تهیهی شامپو از موسیقی فیلم «چارلی و کارخانهی شکلات سازی » استفاده شد. این در حالیست که در جلسهای که با حضور اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس و رییس سازمان صدا و سیما برگزار شد، تعدادی از اعضای این کمیسیون نسبت به پخش موسیقی این فیلم و تصاویرش معترض شده بودند.
ـ تبلیغ یکی از شرکتهای تولیدکننده لوازم صوتی تصویری در حالی همزمان با بازیهای جامجهانی فوتبال ۲۰۰۶ به روی آنتن میرفت، که این شرکت همچنان از تبلیغ خود در بازیهای المپیک استفاده میکرد و حتی مشعل بازیهای المپیک نیز در این آگهی بازرگانی به چشم میخورد.
ـ مدیرعامل بنیاد تعاونیهای نیروی انتظامی که ۲۲ تیرماه برای توضیح در خصوص نمایشگاه «لباس ملی» با برنامهی تلویزیونی « تصویر زندگی » ارتباط تلفنی برقرار کرده بود، به شنوندگان «رادیو، سلام و خسته نباشید» گفت. پس از آن بود که مجری برنامه علت این امر را گرفتاریهای وی اعلام کرد و متذکر شد که صحبتهای او از برنامهای تلویزیونی پخش میشود.
**شهریور و مرداد ماه
ـ گوینده برنامه «مجله فرهنگی هنری یک» نیز در روز ملی سینما با گرامیداشت یاد و خاطره کوروساوا فیلمساز ژاپنی، یکی از آثار او به نام «فرشته مست» را «فرشته مرد» عنوان کرد.
ـ مجری برنامه « نگاه یک» در برنامه شنبه، ۲۴ شهریور ماه که با حضور محمدرضا جعفریجلوه، معاون سینمایی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی به روی آنتن رفت، از گنجاندن شخصیتهای دخترفقیر وپسر پولدار یا پسر فقیر و دختر پولدار به عنوان مثلث عشقی یاد کرد.
ـ در روز ۵ مرداد ماه یکی از پرسشهای بخش مسابقه، جشنواره تابستانی فیلمهای سینمایی شبکه دو سیما به اشتباه طراحی شده بود. به نحوی که دو تا از گزینههای این سوال که هر دو از فیلمهای رسول صدرعاملی بودند، پاسخ درست محسوب میشدند. طرح این سوال اشتباه تهیهکننده را مجبور کرد مبلغ ۱۰ هزار تومان به شرکت کننده بپردازد.
ـ در یکی از پلانهای سریال «اولین شب آرامش» شبکه سه سیما که در روز شنبه ۲۸ مرداد ماه پخش شد، از تلفن به جای اف اف استفاده کردند.
ـ سریال سیمای خانواده شبکه اول سیما در روز دوشنبه ۳۰ مرداد ماه در حالی با بازی فردوس کاویانی و پریسا گلدوست به روی آنتن رفت که درست در همان زمان شبکه دو سیما نیز در سریال « بیمقدمه» از حضور این دو بازیگر بهره گرفته بود.
**مهر ماه
ـ پخش ویژه برنامه «صندلی داغ» در هفته دفاع مقدس چندین بار با آرم آگهیهای بازرگانی در گوشه سمت راست تصویر مواجه شد، اما بر خلاف روال گذشته، پیامهای بازرگانی تا تمام شدن صحبتهای مهمان برنامه روی آنتن نرفت.
ـ گزارشگر بازی ایران ـ عراق در روز ۱۲ مهر ماه، و پس از این که «رودباریان» یک نیمه سنگربان تیم ملی بود، در نیمه دوم اعلام کرد که ایران با دروازهبانی میرزاپور نیمه اول را به پایان رسانده است.
ـ همزمان با مدال آوری حسین رضازاده در جام جهانی وزنهبرداری، پخش مراسم اهدای مدال از تلویزیون به کلوزآپهایی از چهره این ورزشکار محدود شد. شبکه سه همچنین همزمان با پخش سرود ملی ایران در ورزشگاه، خود به پخش سرود ملی کشورمان اقدام کرد.
ـ سریال «آخرین گناه» به هنگام به تصویر کشیدن قرآن به سر گرفتن شخصیتها در مراسم احیاء از دعای جوشن کبیر بر روی تصاویر استفاده کرده بود که در تکرار این اشتباه اصلاح شد.
ـ در یکی از برنامههای زنده ماه مبارک رمضان در شبکه تهران، یکی از دو مجری برنامه پس از سخنان کارشناس مذهبی آن شب که به محبت در خانواده تاکید داشت گفت پس امشب به خانم خود بگویید« دوستت دارم … دورت بگردم» که مجری دیگر برنامه به نقل از کارشناس مذهبی توصیه کرد که از عبارت «جگرت را … » استفاده کنید!
ـ پخش فیلم الماس تراش در حالی همزمان با تعطیلات غیرمنتظره بعد از عید فطر روی آنتن رفت که پیش از این نسبت به حمایت این فیلم از هلوکاست بحث شده بود.
** آبان ماه
ـ اخبار ساعت ۲۰ و ۳۰ شبکه دو سیما روز ۲۸ آبان ماه با اشاره به نقد روزنامههایی که صدا و سیما را در جریان انتخابات به جانبداری از برخی جناحها متهم کرده بودند، از آنان خواست منصف باشند، گویندهی یکی از بخشهای اخبار ۲۰ و ۳۰ نیز به روزنامههای مذکور پیشنهاد داد تا اگر این بار به اطلاعاتی احتیاج داشتند از خود آنان دریافت کنند تا در ارائه آمار دچار اشتباه نشوند.
ـ اخبار ساعت ۲۱ شبکه اول سیما در روز ۲۸ آبان ماه در بخشی با موضوع کتابخوانی از مخاطبان خواست تا رادیو و تلویزیون خود را خاموش کرده و مطالعه کنند.
ـ یکی از مدیران صدا و سیما در حالی مدیریت گروه فیلم و سریال شبکهای را برعهد دارد که در شبکهای دیگر نامش به عنوان تهیه کننده در تیتراژ آورده میشد.
**آذر ماه
ـ شبکه اول سیما در روز ۱۸ آذر ماه و قبل از آغاز برنامه «نگاه یک» تیزر «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما را به روی آنتن برد و برای این برنامه تبلیغ کرد.
ـ با وجود پخش زنده و کامل سه دیدار تیم ملی فوتبال ایران در مسابقات آسیایی، بازی این تیم مقابل قطر پس از ۲۰ دقیقه به علت کدگذاری قطع شد. مجری برنامه دیدار آسیایی همچنین در روز بازی ایران ـ کره جنوبی با عذرخواهی از بینندگانی که از طریق ماهواره شبکه سه را دریافت میکردند، اعلام کرد که نمیتوانند شاهد پخش زنده این مسابقه باشند.
ـ پخش زندهی برنامه دیدار آسیایی و اشتباه کارگردان تلویزیونی منجر به شکار لحظهای شد که جواد خیابانی با «بشکن» سعی داشت توجه عوامل پشت دوربین را به سمت خود جلب کند. این مجری و گزارشگر تلویزیونی که متوجه پخش این صحنه از تلویزیون شده بود، خود نیز به خنده افتاد.
ـ یکی از مهمانان برنامه «نگاه یک» که به نظر میرسید توجیه نشده بود در کدام شبکه حضور یافته است، در آغاز برنامه به شهروندان تهرانی سلام کرد و در ادامه مجری برنامه به او یادآور شد که نگاه یک از شبکه ملی پخش میشود.
ـ برنامه «باغ مظفر» در روزهای دوشنبه و سهشنبه، ۲۷ و ۲۸ آذرماه، جا به جا پخش شد که در برنامههای بعدی نیز به آن اعتراف شد
** دی ماه
ـ شبکه سه سیما در حالی فیلم «چهار شگفتانگیز» را در شب چهارم دی ماه به جای سینمایی «ساعتها» به روی آنتن برد که دو شخصیت اصلی در ابتدا خواهر و برادر معرفی شدند، اما در تمام قسمتهای فیلم عنوان خواهر و برادری نبود و نامزد هم نمایش داده میشدند.
ـ خبر ۲۱ شبکهی اول سیما در روز ۵ دی ماه با ارایه گزارشی دربارهی سینمای مستند، نام محمد اصلانی را به اشتباه کامران شیردل اعلام کرد. این بخش خبری در حالی که گفتوگویی با این مستندساز را به روی آنتن برد حتی در زیرنویس نیز به اشتباه وی را کامران شیردل معرفی کرد
ـ بخش خبری ساعت ۲۲ شبکه سه سیما در حالی خبر حضور سارقان در پشت بام مدرسه را به اطلاع بینندگان تلویزیون رساند که از تصویر، یادداشت تفاهم وزیر امور خارجه کشورمان با کشور افغانستان بر روی این خبر استفاده شد.
**بهمن ماه
ـ برنامهی سینما چهار به هنگام پخش سینمایی «کلوین صفر درجه» زیرنویسهای انگلیسی این فیلم را سانسور کرد.
ـ برنامهی «فوقالعاده»، ۱۹ بهمن ماه با حضور رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در حالی به روی آنتن رفت که در تمام مدت، صدا با تصویر میکس نبود.
ـ سریال « از نفس افتاده» که با موضوع حوادث قبل از پیروزی انقلاب به روی آنتن رفت، در صحنه دورنمای بازیگران آن، کشتی با پرچم جمهوری اسلامی دیده میشد.
ـ برنامهی «نقد کتاب چهار» که با مجری و کارشناسی محمدرضا سرشار در هفتههای گذشته بر روی آنتن میرفت پنجشنبه ۲۶ بهمن ماه در حالی برگزار شد که میهمان ادبی این برنامه در آغاز به گونهای که گویی سرشار دعوت شده است گفت: در این برنامه در خدمت آقای سرشار هستیم.
** اسفند ماه
ـ برنامهی زندهی «صبح بخیر ایران» با یک میهمان ناخوانده روبه رو بود. گربهای که وارد استودیوی باز «صبح بخیر ایران» شده بود سعی داشت از صندلی کارشناس دعوت شده به این برنامه بالا برود. که با این سخن کارشناس مواجه شد «این! اینجا چه میکند؟!»مجری برنامه در این زمان از گربه به عنوان «میهمان ناخوانده» یاد کرد.
تهیه از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا):
پیوند مرزوقی، مونا آقایی، عاطفه کربلایی، بهناز معزی و حسین شاکری