باید سود و ضرر مرکب در بورس را بدانید!

محاسبه ساده سود و ضرر در بورس
خبرینه: بسیاری از افرادی که وارد بورس شدهاند، مباحث اولیه در این بازار را نمیدانند. یعنی حتی حساب سود و زیانی که ممکن است در این بازار برای آنها رقم بخورد را هم نکردهاند؛ به عنوان نمونه بسیاری از افراد تازه وارد بورس، تصور میکنند اگر در سهمی مثلاً ۲۰ درصد ضرر کنند، به خیال خودشان این سهم را با ۲۰% ضرر میفروشند و با خرید سهامی دیگر، زمانی که قیمت ۲۰ درصد رشد کرد ضرر معاملهی قبلیشان جبران میشود! اما واقعیت این است که شما در سهم دیگر باید ۲۵ درصد سود کنید تا بتواند ضرر قبلی را جبران کنید!! به مثال زیر توجه کنید تا موضوع برایتان روشنتر شود:
فرض کنید ۱۰۰ هزار تومان پول دارید، اگر ۴۰ درصد این پول را از دست بدهید، حالا ۶۰ هزار تومان دارید. با ۶۰ هزار تومان موجودی چه میزان باید سود به دست بیاورید تا به موجودی قبلی (۱۰۰ هزار تومان) برسید؟! اگر از یک فرد تازهوارد بورسی این سؤال را بپرسید، در جواب خواهد گفت ۴۰ درصد از دست دادهام، حالا هم باید ۴۰ درصد به دست بیاورم! در حالی که ۴۰ درصد از ۶۰ هزار تومان، میشود ۲۴ هزار تومان نه ۴۰ هزار تومان! شما با موجودی ۶۰ هزار تومان باید ۶۶ درصد سود کنید تا ضرر معاملهی اول شما جبران شود!
به متن زیر توجه کنید:
اگر سهمی را با زیان ۱۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۱.۱ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۱۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۷.۶ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۲۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۲۵ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۲۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۳۳ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۳۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۴۲ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۳۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۵۳.۸ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۴۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۶۶.۶ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۴۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۸۱.۸ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۵۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۰۰ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۵۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۲۲.۲ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۶۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۵۰ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۶۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۸۵.۷ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۷۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۲۳۳.۳ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۷۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۳۰۰ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۸۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۴۰۰ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۸۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۵۶۶.۶ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۹۰ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۹۰۰ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۹۵ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۹۰۰ درصد سود کنید!
اگر سهمی را با زیان ۹۹ درصد بفروشید، برای جبران باید در سهم دیگر ۹۹۰۰ درصد سود کنید!!
سود و ضرر مرکب در بورس
حالا که با محاسبات سود و ضرر در بورس آشنا شدید، باید درباره بحث سود مرکب و ضرر مرکب هم چیزهایی بدانید. یکی از ضروریترین مطالبی که هر فرد بورسی باید بداند، بحث سود و زیان مرکب است. ندانستن چنین مسائلی است که در روزهای منفی بازار، باعث ترس سهامداران و فرار آنان از بازار بورس میشود.
البته مسئله خیلی ساده است و فراگیری آن نیاز به یادگیری مطالب پیچیده ندارد:
سود مرکب یعنی درصد سودی که از (موجودی اولیه + سود روزهای گذشته) به دست میآید.
ضرر مرکب یعنی درصد زیانی که از (موجودی اولیه – ضرر روزهای گذشته) کسر میشود.
به طور سادهتر…
سود باید از کل موجودی آن روز حساب شود، نه فقط از موجودی اولیه؛ و موجودی کل شامل سودهای گذشته هم میشود.
ضرر هم باید از کل موجودی آن روز کسر شود، نه فقط از موجودی اولیه؛ و موجودی کل شامل ضرر روزهای گذشته هم میشود.
مثلاً شما ۱۰ میلیون تومان پول دارید، روز اول ۵ درصد سود میکنید (۵۰۰ هزار تومان) حالا جمعاً ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارید. روز بعد نباید بگوییم ۵ درصد سود ما باز هم ۵۰۰ هزار تومان میشود! حالا سود باید از ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حساب شود. بنابراین روز دوم سود ما ۵۲۵ هزار تومان خواهد بود.
اگر به فردی که آشنایی زیادی به بازار بورس ندارد، بگویید در چه صورت سهامت ۲ برابر میشود؟ (۱۰۰ درصد سود) احتمالاً در جواب میگوید زمانی که ۲۰ روز پشت سر هم، به صورت روزانه ۵ درصد سود کنم. درحالی که برای این کار به ۱۴ یا ۱۵ روز نیاز است نه ۲۰ روز. چطور؟ جدول زیر را ببینید:
همانطور که مشاهده میکنید اگر سرمایهی شما در بورس، در ۱۵ روز متوالی ۵% مثبت بخورد، ۱۰۷ درصد به اصل پول اضافه میشود و این معجزه سود مرکب است که در نگاه اول به آن توجهی نمیشود.
جالبتر این جاست که اگر سرمایهی شما در بورس، در ۱۵ روز متوالی ۵% منفی بخورد، تنها ۵۱ درصد از پول شما کسر میشود! حالا با این اوصاف هنوز هم فکر میکنید بورس جای ترسناکی است؟! آیا کسب سود در این بازار راحتتر است یا ضرر؟!
در این صفحه دو مطلب پیش روی شما قرار داده شد؛ از مطلب اول (محاسبه سود و زیان) درمییابیم که کسب سود، راحتتر از جبران ضرر است! در صورتی که سهمی را در ضرر بفروشیم باید بیش از ضرری که متحمل شدیم، سود کنیم تا ضرر قبلی جبران شود.
در مطلب دوم هم دیدیم بازار خود به خود به نفع صعود و کسب سود متمایل است. یعنی بازار به صورت پیشفرض تمایل به سود دارد تا ضرر! نسبت پول به دست آوردن در سودها، بیشتر از پول از دست دادنها در ضرر است؛ ولی با این حال باز هم عدهای در آن ضرر میکنند!
حالا این دو مطلب را مقایسه کنید با نتایجی که بعضی از اشخاص در بورس میگیرند. مثلاً میشنوید فردی یک میلیارد تومان وارد بورس کرده و ۵۷۰ میلیون آن را از دست داده! چه اتفاقی افتاده؟! ماجرا «پول بازی» به جای «سرمایهگذاری» است و «سهامبازی» به جای «سهامداری». این شخص مدام در ضرر، سهامش را فروخته و به پول بازی مشغول بوده تا این بلا را بر سر سرمایهاش آورده. در صورتی که اگر خودش را از هیجانات بازار دور میکرد و صبوری به خرج میداد و با اندک ضرر، سهامش را نمیفروخت؛ بازار روند خودش را در پیش میگرفت و این شخص را با سود مرکب به نتیجهای عالی میرساند.
برای خرید اینترنتی نرمافزار و کتابهای آموزشی بورس تهران به زبان ساده بر روی اینجا کلیک کنید.
برچسبهای مهم: سود مرکب، بهره مرکب در سرمایهگذاری، زیان مرکب در بورس تهران، جدول سود مرکب در بورس، جدول تصویری ضرر مرکب، معجزه سود مرکب، محاسبه سود و ضرر مرکب در بورس ایران، استراتژی سود مرکب در بورس، حقایقی درباره سود مرکب، معجزه اثر مرکب در سرمایهگذاریها، بهره مرکب چیست؟