می‌توان در تولید گـوشـت قـرمـز خودکفا شد

«برای واردات گوشت سقفی تعیین نشده و هر یک از بخش‌های خصوصی خواستار واردات گوشت باشند مجوز آن صادر می‌شود!» این گفته وزیر جهاد کشاورزی ” آه ” دامداران را بلندتر می‌کند، چراکه طی دو ـ سه سال اخیر تامین علوفه، افزایش بی‌رویه قیمت آن، اختلال در واردات و کمیاب شدن دوره‌ای نهاده‌های دامی، دامداران را تحت فشار قرار داده است.


از سوی دیگر بروز خشکسالی و افزایش قیمت نهاده‌ها در داخل و بازارهای جهانی فشار مضاعفی بر این بخش از تولید وارد کرده است. به طوری‌که به دلیل کمبود و گرانی علوفه، دام‌ها در وزن پایین و بدون پرواربندی به بازار عرضه می‌شوند و درحالیکه دامداران انتظار حمایت از سوی بخش دولتی برای بهبود وضعیت تامین بازار علوفه را دارند، با توجیه پایین بودن قیمت آن و صادرات دام زنده به کشورهای عربی، گوشت‌های یخی از برزیل، بلاروس و به‌زودی از هندوستان وارد می‌شود.



به گزارش ایسنا، این درحالیست که اتحادیه مرکزی دامداران کشور و رییس هیات مدیره مرکز همکاری‌های امور دام از صادرات دام زنده اظهار بی‌اطلاعی کرده و عنوان می‌کنند: تاکنون هیچ دام زنده‌ای از سوی این تشکل‌ها صادر نشده است. کارشناسان نیز به منظور حمایت و تقویت تولید داخلی به واردات گوشت معترض و معتقدند: امکانات صادرات دام زنده به اندازه واردات آن نیست و واردات گوشت زمانی انجام می‌شود که قیمت علوفه در داخل کشور بسیار افزایش یافته و قیمت محصول داخلی قدرت رقابت با قیمت محصول وارداتی را ندارد که این باعث ضربه به تولیدکنندگان می‌شود؛ به جای واردات گوشت باید نهاده‌ها وارد و از تولید داخلی حمایت شود.



در این زمینه اردشیر نجاتی جوارمی – عضو هیات علمی دانشگاه تهران – در گفت‌و‌گو با ایسنا با انتقاد از اینکه بودجه کشور با واردات گوشت در جهت تقویت دامدارن هندی و بلاروسی هزینه می‌شود، تصریح کرد: با توجه به اینکه پتانسیل تولید و نیروی انسانی در کشور وجود دارد واردات فرآورده‌های دامی سیاست نادرستی است و به هیچ وجه نباید ادامه یابد، بلکه با تامین نهاده‌ها و ایجاد امکانات باید تولید و اشتغال داخلی را حفظ‌ کرد.


وی با بیان اینکه صادرات دام زنده یا گوشت قرمز باید در کنار واردات آن تضمین شود، اظهار کرد: معمولا صادرات انجام نمی‌شود و برای توجیه واردات، صادرات هم عنوان می‌شود؛ در صورتیکه اگر واردات و صادرات با هدف حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان انجام شود ضربه‌ای به کشور وارد نخواهد شد.


نجاتی معتقد است: به میزان واردات گوشت قرمز امکانات صادرات فراهم نیست که باعث ایجاد فشار مضاعف به تولیدکننده و توهین به مصرف‌کننده می‌شود، چراکه به دلیل برنامه‌ریزی نامناسب، مردم مجبور به مصرف گوشت وارداتی با کیفیت پایین بوده و گوسفند مرغوب تولید داخل به کشورهای عربی صادر شود؛ چرا مردم نباید توانایی خوردن گوشت مرغوب تولید داخلی را داشته باشند؟ چرا هزینه‌های تولید در داخل کشور اینقدر بالا می‌شود؟


این استاد دانشگاه تهران صادرات گوشت مرغوب داخلی و مصرف گوشت باکیفیت پایین‌تر را نوعی توهین دانست و افزود: اجرای این سیاست از نظر اقتصادی برای حمایت از دامدار و افزایش قدرت خرید مصرف‌کننده قابل قبول است و در قبال واردات حدود ۵۰ هزار تن گوشت قرمز باید حدود سه میلیون راس گوسفند صادر شود اما متاسفانه این طور نیست.


همچنین محمود وطن‌خواه – عضو هیات علمی دانشگاه کردستان نیز در این زمینه اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت تولید گوشت در داخل کشور به دلیل افزایش شدید قیمت علوفه بسیار گران است، واردات گوشت ارزان قیمت برای شکستن قیمت‌ها باعث متضرر شدن دامداران شده و سیاست نادرستی است، چراکه اگر بازار نهاده‌ها آزاد است تنظیم بازار محصول نهایی نیز باید آزاد و تابع عرضه و تقاضا باشد. درحالیکه سیاست فعلی کنترل بازار محصول نهایی و رهاسازی بازار نهاده‌های تولید است که این شیوه ورشکستگی تولید داخلی را رقم می‌زند. از طرف دیگر همزمان که قیمت نهاده‌ها و تولید داخلی افزایش یافته سریعا با ابزار واردات قیمت‌ها شکسته و باعث متضرر شدن دامداران شده است.


در همین راستا دامداران معتقدند در صورت حمایت دولت برای تامین نهاده‌های مورد نیاز می‌توان در تولید گوشت قرمز خودکفا شد و در صورت ارایه اختیارات گسترده‌تر به اتحادیه‌های دامداری برای تامین نهاده‌های مورد نیاز دامی می‌توان میزان واردات فعلی گوشت قرمز را در داخل تولید کرد چراکه زمینه‌های آن وجود دارد.


محمود زارع‌زاده ـ مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران کشور ـ اظهار می‌کند: واردات گوشت باید به‌گونه‌ای باشد که باعث ضربه به تولید داخلی نشود و دولت به عنوان حامی تولید داخلی، باید زمینه‌های تولید داخلی را فراهم و نهاده‌های مورد نیاز دام را تامین کند تا با توجه به ظرفیت‌های موجود هم در تولید گوشت مورد نیاز کشور خودکفا شد و هم با توجه به تقاضای بالای گوشت ایرانی صادرکننده باشیم.


ناگفته نماند واردات گوشت یخی که به منظور تنظیم بازار و کاهش قیمت گوشت داخلی انجام می‌شود هنوز بازار مصرف را تعدیل نکرده و قیمت گوشت همچنان بالاست؛ به ویژه شب عید که علی‌رغم شدت گرفتن آن نه‌تنها قیمت‌ها کاهش نیافت بلکه مردم با گرانی هم مواجه بودند به‌طوریکه گوشت گوسفند در این ایام کمتر از ۱۰ هزار تومان در بازار نبود؛ البته صدرالله دولت – مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام – تصریح می‌کند: واردات گوشت باعث شکسته شدن قیمت‌ها به ویژه در این ایام شده است!



به گزارش ایسنا، درحالیکه مسوولان صنفی از قطع توزیع گوشت یخی در برخی موارد ناراضی هستند و معتقدند تا زمانی که توزیع گسترده گوشت قرمز توسط قصابی‌ها انجام نشود بازار تنظیم نمی‌شود، مسوولان شرکت پشتیبانی امور دام توزیع خود را صرفا به برخی تعاونی‌ها، ادارات و تعاونی‌های محلی محدود کرده‌اند و بنا به گفته فعالان صنفی بسیاری از این گوشت‌های یخی مستقیما به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد و از حفره‌هایی که در سیستم توزیع در پخش این کالا وجود دارد، بیرون می‌آید و روانه بازار آزاد می‌شود.


همچنین تلاش خبرنگار دامپروری ایسنا برای انجام گفت‌وگو در این زمینه با مسوولان شرکت پشتیبانی امور دام بی‌نتیجه ماند.


دست‌اندرکاران و استادان دانشگاه تاکید کردند: با توجه به اینکه نداشتن سیاست کلی و ضمانت اجرایی در بخش دام کاملا محسوس است و بارها از سوی متخصصان مربوطه مورد انتقاد قرار گرفته است؛ به نظر می‌رسد سطح دانش مورد استفاده در تصمیم‌گیری‌های وزارت جهادت کشاورزی از نظر علمی از حد مورد انتظار کمتر است و تکنیک‌های پیشرفته کشاورزی در زیربخش‌های مختلف زراعت، باغبانی، دامپروری و … وجود ندارد؛ در حالیکه فارغ‌التحصیلان و متخصصان فراوانی در این بخش حضور دارند که بخش دولتی با فراهم کردن امکانات و حمایت از علم و توانایی این قشر می‌تواند افزایش عملکرد، کاهش هزینه‌های تولید و قیمت در این بخش را رقم زند.


درحالی‌که وزارت جهاد کشاورزی در تمام جهان موظف به آموزش دامداران برای تولید ارزان‌تر است، چنین جایگاهی در کشاورزی کشور ما وجود ندارد و بالا بودن هزینه‌های تولید و نبود مدیریت مناسب و بهره‌وری بالا در بخش تولید قیمت تمام شده محصول را به گونه‌ای افزایش داده است که نه مصرف‌کننده قدرت خرید دارد و نه محصول تولیدی قدرت رقابت در بازارهای جهانی.

















کارشناسان دامپروری معتقدند: تا زمانیکه درآمد سرانه و قدرت خرید مردم پایین است دولت باید با پرداخت یارانه به گونه‌ای که سیستم اقتصادی کشور متضرر نشود، از تولید حمایت کند. کشورهای پیشرفته که عضو سازمان تجارت جهانی و تابع تجارت آزاد هستند به کشاورزان خود یارانه می‌پردازند و حاضرند مالیات و هزینه‌های بالا برای تامین مواد غذایی را به جهت حفظ استقلال غذایی کشورشان بپردازند. مسوولان مربوطه می‌توانند با پرداخت یارانه به بخش تولید یا مصرف از افزایش شدید قیمت جلوگیری و از مصرف کننده و تولید کننده حمایت کنند. همچنین با ذخیره سازی درزمان عرضه بالا و تزریق به بازار در زمان کمبود، بازار کنترل کنند.


باید منتظر ماند و دید با توجه به بحران خشکسالی و کشتار بره‌ها و گوساله‌ها در وزن پایین به خاطر گرانی علوفه در نیمه دوم سال با کمبود گوشت مواجه خواهیم شد یا خیر؟ و آیا پس از گرانی شکر، برنج‌، چای، پودر شوینده، محصول بعدی گوشت قرمز خوهد بود؟!